PERNIAGAAN DI TELEGRAM AMAT BERKESAN BERBANDING PLATFORM MEDIA SOSIAL YANG LAIN

Sorang rakan saya bertanya kepada saya, bagaimana mahu mulakan perniagaan di media sosial, ape platform yang terbaik?

Ada yang kata facebook, ada yang kata Instagram, ada yang kata twitter, ada yang kata whatsapp, telegram, jadi mana yang terbaik.

Saya pun kata pada dia, apa media sosial pun bagus untuk mulakan perniagaan tetapi yang paling baik adalah telegram. Sebabnya saya berniaga hanya di telegram sahaja.

Saya juga ada menggunakan media sosial yang lain tetapi untuk mudahkan saya berkomunikasi dengan pelanggan saya hanya menggunakan telegram dan kadangkala whatsapp.

Saya tiada facebook, Instagram, wechat dan lain-lain media sosial yang lain sebab yang saya nampak media sosial tersebut sikit lebih kurang je antara satu sama lain.

Kalau nak lagi baik, mesti ada website sendiri. Letak semua content kat dalam tu, gambar ke, profile syarikat ke dan macam-macam lagilah dalam website, kalau orang nak view je, tekan address website terus boleh access dan view semua content kat dalam tu.

Tak macam facebook, Instagram dan lain-lain lagi, kalau kena pada client yang takde media sosial tu, dah susah, nak kena registerlah, baru boleh log-in dan view semua content.

Yang lagi bagus kalau ada website sendiri, automatik ada email server sendiri. Tu pun kalau tahu pilih website yang register di bawah MYNIC la, sebab ada tu yang bagi website je, tapi email server takde.

kalau tak tahu nak buat email, nak register domain dan hosting atau apa-apa perkara berkaitan website boleh tanya saya.

Contoh macam saya, website rasmi saya www.yhmarketing.my, kalau pengguna tekan link tu je, dah boleh tahu ape content kat dalam tu. Kalau nak hubungi saya, boleh by email dengan menghantar email kepada saya support@yhmarketing.my.

Kalau nak kembangkan lagi follower, boleh gunakan telegram, sebabnya telegram ni ada banyak promoter perniagaan (PAID REVIEW) dan harga pun murah berbanding media sosial yang lain.

Contoh macam yang saya buat paid review ni, baru harga serendah rm80/link, saya promote perniagaan anda kepada channel dalam 30+ channel dengan subscribers keseluruhannya mencecah 80,000 keseluruhannya. 300 kali sebulan tanpa iklan keluar dalam channel.

Anda just upload content dalam channel anda seperti produk ke, inspirasi perniagaan ke nasihat ke dan macam-macam lagilah dalam channel anda tanpa ada gangguan iklan luar yang berderet2.

Subscribers meningkat dari masa ke semasa dan anda akan lihat bahawa even sorg dua yang mula join channel anda, mereka sudah mula bertanya tentang servis yang anda tawarkan kepada mereka.

Jadi nama pun perniagaan, mesti ada step by step. Mesti fikir jangka panjang, contoh kata amik masa 3 bulan terlebih dahulu untuk buildup follower dalam telegram, sikit demi sikit guna promoter yang ofer paid review yang murah, jangan pilih yang mengarut2 macam ada tu sampai beribu riban sebulan kat telegram ni semata-mata nak promote channel.

Bukan kata tak bagus, tapi yelah baru mula nak berniaga online ni, wang kena jimat-jimat. Cari pakej promote yang murah, budget bawah rm300 sebulan pun dah ok. Jangan sampai beribu. Pastu tanya apa yang dia akan beri kepada anda, seperti cara promosi dia ke dan sebagainya.

Telegram ni tak macam facebook. Facebook ni kalau install kat phone, phone jadi berat dengan data, tapi telegram takde, dia simpan data dalam server/cloud dia sendiri.

Dan yang paling penting SELAMAT. Kalau ada info kita nak delete, terus boleh delete, dan message yang kita delete tu dia tak simpan dalam server dia lagi. Sekali delete, maka hilang message tu untuk selamanya.

Tak macam whatsapp, even dah delete pun, message tu still ada store kat server mereka.

Dan telegram ni ada medium yang dipanggil channel dan group.

Channel ni adalah anda boleh post semua content anda dalam tu tanpa orang boleh comment atau message dalam tu. So takdelah iklan luar masuk dalam channel anda.

Berbeza dengan group, kalau anda post content dalam group, orang lain pun boleh post content lain dalam group anda tu. Kan beza.

Jadi jika nak berniaga dalam media sosial, maka pilihlah berniaga di channel di telegram. Jika tidak tahu caranya nak guna telegram, saya

boleh share dengan anda secara percuma dan yang penting anda paid review dulu dengan saya baru boleh saya share 🥰

Itulah perkongsian saya, semoga bermanfaat bagi perniaga yang baru mahu mula berniaga di telegram.

Jika mahu tahu info penuh berkenaan paid review, boleh click link ni:

INFO PAID REVIEW

Jika mahu tahu info penuh berkaitan autoswap percuma, boleh click link ni:

INFO AUTOSWAP

Jika mahu hubungi saya boleh click link ni :

PERSONAL MESSAGE ADMIN

Semoga berjumpa lagi. Jazakallahu Khayran_ 😘

YH MARKETING

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *